Wat is meditatie?

In oude zenverhalen wordt de relatie met onze geest vergeleken met een os die zich niet zomaar laat temmen. Eerst moet hij gevonden worden, dan gevangen en dan nog getemd.

findBijna elke cultuur in de afgelopen eeuwen heeft wel een methode ontwikkeld om te proberen onze geest tot rust te brengen. Actieve meditatietechnieken zoals soefie-whirling, AUM en dynamische-meditatie of klassieke meditaties die in stilte plaatsvinden.

Vipassana is een bekende stilte-meditatie techniek. Hierin zit je rechtop en blijf je met je aandacht bij de in- en uitademing door de neus. Het zitten wordt soms afgewisseld met langzaam en bewust lopen waarbij de aandacht gaat naar het aanraken van de voet met de grond.

tamBij het Japanse Zazen zit je rechtop met de ogen half gesloten staar je naar een muur of een stukje voor je uit. In sommige scholen krijg je een koan van de meditatieleraar, een paradoxale vraag. Ook word er gewerkt met de zen-stick en krijg je een tik op je hoofd als je geest is afgedwaald.

In de dynamische meditaties van Osho doe je eerst een half uur intensieve adem- en lichaamsoefeningen voor je de stilte ingaat en de AUM meditatie is een sociale meditatie waarin je met elkaar door een uitdagende reeks oefeningen gaat en je fysiek, emotioneel en spiritueel helemaal opgefrist word. Gurdjieff movements gaan weer heel anders te werk. Door middel van specifieke choreografieën en oefeningen brengen deze dansen zowel de toeschouwer als de beoefenaar in een bijzondere trance.

Uiteindelijk geeft de os het op, hij is moegestreden, ziet dat de meester onverbiddelijk is en loopt gedwee achter hem aan.

Wil je leren de os te temmen? BOEK  een weekend-retraite en leer mediteren onder leiding van een ervaren leraar.

Waarom?

Vele gedachten per dag houden ons onbewust bezig. Het denken beïnvloed onze gedrag en daardoor onze ervaringen. Onze ervaringen creëren gevoelens en emoties en dit beïnvloed weer ons denken. Het temmen van de geest zorgt voor helderheid, levensvreugde en diepe inzichten. Een heldere geest veroorzaakt zuiver handelen, zuiver handelen veroorzaakt vreugde. Een blij hart heeft compassie en staat open voor diepe inzichten.

Je bent aanwezig in het hier en nu, het moment waarop geest en lichaam in dezelfde realiteit aanwezig zijn.

Heb je vragen nog vragen over mediteren, neem dan contact op via info@mediteren.org


.