Wat is mediteren?

amber-standMeditatie is een beoefening aandachtig te zijn. Je bent aanwezig in het hier en nu, het moment waarop geest en lichaam in dezelfde realiteit aanwezig zijn. Mediteren helpt je te ontspannen en tot (zelf)inzicht te komen.

Vele gedachten per dag houden ons onbewust bezig. Het denken beïnvloed onze gedrag en daardoor onze ervaringen. Onze ervaringen creëren gevoelens en emoties en dit beïnvloed weer ons denken. Het temmen van de geest zorgt voor helderheid, levensvreugde en diepe inzichten. Een heldere geest veroorzaakt zuiver handelen, zuiver handelen veroorzaakt vreugde. Een blij hart heeft compassie en staat open voor diepe inzichten.

Er bestaan stilte en actieve meditaties

Vipassana is een bekende stilte meditatie techniek. Hierin blijf met je aandacht bij de in- en uitademing door de neus of loop je langzaam en aandachtig.  Bij het Japanse Zazen zit je rechtop en staar je een halve meter voor je uit.

Stammen over de hele wereld dansen zichzelf in trance waarbij ze in een meditatieve staat komen. Soefies draaien om hun as om gecenterd te blijven en tijdens sommige actieve meditaties schreeuw, spring of schud je eerst alle spanning van je af voordat je stilte en ontspanning ervaart en inzicht krijgt.

Het doel is altijd… zelfrealisatie…

Heb je vragen nog vragen over mediteren, neem dan contact op via info@mediteren.org

 


.