Blog

Mindfulness

mindfulnessHet oorspronkelijke sanskriete woord voor mindfulness is Sati.  Sat, wat vertaald kan worden als ‘waarheid,’ of ‘datgene wat echt is’ en i wat zoiets betekent als ‘één zijn met…,’ dus één zijn met het ware, het echte. Maar wat is dan het echte? Wat is Sat? Sat is wat je waarneemt als observator, zonder oordeel. Sat is het observeren zelf, zoals je naar een film kijkt zo kijk je naar je gedachten, gevoelens, fysieke sensaties. Tegelijkertijd is Sat ook dynamisch en intelligent en reageert het op de omgeving met wijsheid en intuītie. Het gebruikt het denken maar gaat eraan voorbij, het ervaart gevoelens en uit ze naar de gelegenheid maar is er niet mee vervlochten. Het is ook de fysieke ervaring van het hebben van een lichaam, wat moet eten, drinken en zich wil voortplanten. Blijf de observator, blijf mindful. In het oog van de cycloon is het stil.

Een krachtig Zelf

bodhidharmaToen de legendarische monnik Bodhidharma vanuit India naar China kwam om daar de leer van Boeddha te onderwijzen trof hij het klooster aan in een embarmelijke toestand. De monniken zagen er hongerig en uitgemergeld uit. Ze mediteerden zenuwachtig op hun matjes, steeds op hun hoede. Brutale roverbendes die door de bergen struinden hadden het klooster keer op keer beroofd van hun oogst en hun schamele bezittingen. Hij realiseerde zich dat het weinig zin had de leer van Boeddha te verkondigen als de monniken hongerig, angstig en stressvol waren. Daarnaast was de leer van Buddha, compassie voor alles wat is, ook van toepassing op de arme monniken zelf. Zelf-liefde en zelf-respect zijn essentieel op het pad naar Nirvana. De maanden en jaren daarop werden de monniken onderworpen aan een strak regime van efficiente zelfverdediging en meditatie. Het klooster werd nooit meer aangevallen door rovers en de leer van Buddha verspreidde zich door heel China en verder.

Kun jij je ‘zelf’ verdedigen. Durf je te zijn wie je werkelijk bent? Wat hier de leer van Boeddha genoemd wordt kun je terugvoeren tot: een liefdevolle blik naar alles wat leeft en iedereen die je ontmoet. Dus ook naar jezelf. Jij bent namelijk net zo waardevol als alle anderen. Als je jezelf staande kunt houden, ook als het tegen zit, krijg je de kans te groeien. Je wortels gaan dan diep de grond in zodat jij hoog kunt stijgen.

WAT IS GECENTERD ZIJN?

centerGecenterd zijn betekent dat je met beide benen stevig op de grond staat, emotioneel stabiel bent en de baas bent over je gedachten. Hierdoor sta je krachtiger en steviger in het leven. Denk aan een whirling derwisj die cirkels draait om zijn as, doordat hij vanuit zijn centrum beweegt vliegt hij niet uit de bocht. Dit wordt bereikt door bewustzijn en balans van drie belangrijke centra van het lichaam:
De hara. Hara is het japanse woord voor buik. Vaak wordt hiermee bedoeld de plek, ongeveer een vuist groot vlak onder de navel van waaruit alle beweging voortkomen en wat een krachtige bron van energie is. In oosterse vechtsporten word de trap of stoot harder als deze vanuit de hara wordt gedaan. Shiatsu therapeuten geven alle druk vanuit hara om deze zo effectief mogelijk te laten zijn. Hara versterkende oefeningen zoals Do-in en Qi-Qong en meditaties als Nadabrahma brengen bewustzijn naar de natuurlijke krachtbron van het lichaam, de buik.

Het borstgebied is waar het hart zich zetelt, waar liefde en compassie regeren. Je legt je hand op je hartstreek bij een ontroerende gebeurtenis, je hart begint sneller te kloppen bij een spannende ontmoeting, je reikt je armen uit en schreeuwt uit volle borst: ik hou van het leven!

De energie hoort hier vrij te stromen, vaak zijn er echter blokkades in het lichaam die dat verhinderen waardoor we niet meer goed kunnen voelen en uiten en we emotioneel instabiel(er) worden. Bio-energetische oefeningen en sharing zijn hulpmiddelen om het gevoel weer te laten stromen.

Het intellect maakt hoe en wat we denken, het is in meer of mindere mate bepaalt door externe factoren zoals opvoeding en omgeving. In het centrum van het intellect ligt de pijnappelklier ook wel het derde oog genoemd. Het is een klein kliertje zo groot als een erwt. Het bevindt zich midden in de hersenen, iets hoger dan de ogen. Het heeft cellen die donker en licht kunnen onderscheiden en produceert verschillende hormonen waaronder melatonine wat het slaapritme bepaald. Het is ook een belangrijk concentratiepunt in meditatie omdat vanuit de pijnappelklier gedachten kunnen worden geobserveerd. Gecenterd zijn in het intellectuele centrum maakt dat gedachten en ideëen niet meer zo makkelijk met je aan de haal kunnen gaan.

HET ALSO PRINCIPE

Een van de principes waar je altijd weer op terug kan vallen komt van Veeresh, de oprichter en inspirator van de Osho Humaniversity in Egmond aan Zee. Het heet het ‘Also’ principe en het gaat zo:

“There is a middle point in your life that you have to appreciate. It is called ALSO.”

veeresh“You can feel that you’re the greatest asshole in the world, and when somebody says that ALSO you are very beautiful, you see that you have to accept that, too. ALSO lets you slide between being beautiful and being ugly. If you learn to appreciate ALSO, it is like an insurance program for being enlightened.

People tend to forget about ALSO. They think that it is either one or the other. No, it is ALSO always, whatever it is that is coming. You are ugly and you are beautiful and you are confused and fucked up and you don’t know what you are, ALSO. And you are ALSO sometimes turned on or absolutely a fucking drag to be with, ALSO.

And then ALSO sometimes you are just floating and it is beautiful and there is nothing to say. You want to know who you are? You are ALSO. Never, ever exclude anything. Everything is always ALSO because if you exclude anything, you are a poor human being. You don’t allow.

ALSO, ALSO, ALSO, ALSO, that’s who you are. We only have this much time to live. Within that time include everything. ALSO, ALSO, ALSO: I fucked it up, ALSO, I feel great ALSO, I had the greatest orgasm ALSO, I blew it ALSO. When you allow that, it is beautiful. I am beautiful because I allow the ALSO’s in me.

I am beautiful because I accept my ugliness, and I accept fucking it up. And I accept feeling guilty and I accept wishing I could do it better. And if you ever come in a situation where you don’t accept ALSO, that is an ALSO, also.”

DE GEÏNTERESSEERDE ZOEKERS

gurdjieffDe Armeense mysticus G.I. Gurdjieff (1867-1949) liet niet alleen een indrukwekkende reeks muziek, dansen en movements na, we danken aan hem ook een hele serie leerzame anecdotes. In één ervan word de aankondiging gedaan dat Gurdjieff een lezing zal gaan geven aan geïnteresseerde luisteraars. Er word een plek en een tijd aangekondigd. Echter tegen de tijd dat de geïnteresseerden zich voor de deur hebben verzameld valt hun oog op een briefje waarop staat dat de lezing is uitgesteld naar een later tijdstip op een andere locatie. Een paar dagen later staat een wat uitgedunde groep luisteraars voor de deur van de nieuwe locatie als iemand van binnenuit de deur opent en meldt dat de lezing op een nieuw tijdstip zal plaatsvinden op een nieuwe locatie.

Uiteindelijk staat er een klein groepje geïnteresseerden voor de deur op de nieuwe afgesproken locatie. Als de lezing uiteindelijk doorgaat en er maar een fractie van de eerste groep in de zaal zit vraagt een van Gurdjieffs leerlingen wat de reden is van het afstel van de eerdere lezingen.

Was het niet goed gepland? Was de locatie niet goed? Hij begreep het niet, eerder had de zaal helemaal vol kunnen zitten en nu was er nog maar een klein deel over. De reden, zo legde Gurdjieff uit, was dat de groep die er nu zat écht geïnteresseerd was, ook al was het nog een keer uitgesteld dan zouden ze nog komen. Hun dorst naar ‘waarheid’ was zo sterk dat ze zich nergens door lieten weerhouden.

DIEPE WORTELS

rootsIk heb verschillende stilte retraites gevolgd in mijn leven. Meestal was het heerlijk, de hele dag zwijgen, mediteren, teruggeworpen op mijzelf. Wat ik echter als minder heerlijk ervaarde was de weg terug naar huis na afloop. Dat begon meestal al op het treinstation; de drukte, gehaaste mensen, het gekakel. Voordat de trein mijn woonplaats had bereikt was veel van de zorgvuldig opgebouwde stilte al van me afgegleden. In mijn eigen retraites gebruik ik diverse technieken om de innerlijke stilte dieper te laten wortelen door deze weerstand te geven. Je kan het vergelijken met een boom. Groeit deze op in een volledig windstille omgeving dan zal deze bij de eerste de beste storm omver geblazen worden. Groeit de boom op in een omgeving waar de wind af en toe stevig waait dan zullen zijn wortels dieper de aarde in groeien en is hij beter bestand tegen de omstandigheden.

We leven niet meer in de tijd van Boeddha. In deze snelle, drukke en intense tijd zijn andere technieken nodig om je innerlijke rust te vinden…en te houden!